Nová kniha receptů Natur II. plná inspirace!

9. prosinec 2024

Vyzkoušejte recepty s luštěninami a rybami od našeho šéfkuchaře Davida Wisniowského


Připravili jsme novou knihu receptů Natur II., která usnadňuje zařazení luštěnin a ryb do každodenního jídelníčku. Naším cílem je podpořit moderní a vyvážené stravování – luštěniny a ryby jsou totiž skvělým zdrojem pestré a vyvážené stravy a pomáhají udržet strávníky déle syté a podporují správné fungování těla.

Kuchařka je ideální nejen pro školní jídelny, ale i další provozy, kde je kladen důraz na zdravé a chutné pokrmy. Díky spolupráci se Společností pro výživu jsou recepty ověřené a garantují nutriční vyváženost i pestrost. Nechte se inspirovat a obohaťte jídelníček o nové nápady na chutné pokrmy pro všechny věkové kategorie!

Přidáním luštěnin do jídelníčku podpoříte pestrost jídelníčku, ať už je použijete do polévek, salátů, omáček nebo jako přílohu. Jejich jemná chuť a variabilita umožňují kreativní využití – navíc se snadno skladují a jsou cenově dostupné po celý rok. Vyzkoušejte různé způsoby, jak je zapojit do jídel, a objevte nové chutě, které mohou ozvláštnit a obohatit váš repertoár receptů.

 

Jak snadno zařadit luštěniny a ryby do jídelníčku?
Zábavné recepty a chytré triky, které fungují!

Tato kuchařka vám ukáže, jak nenápadně a efektivně začlenit luštěniny a ryby do každodenního jídelníčku. Nabízíme tipy na kreativní recepty, které překvapí chutí i podáním a udělají ze zdravého jídla zábavu.

Začněte malými kroky

Začněte malými porcemi luštěnin a ryb a postupně tyto potraviny začleňujte a následně navyšujte. Tento přístup je nenásilný a strávníci si tak přirozeně zvyknou na nové chutě, aniž by to pro ně bylo příliš náročné nebo odrazující.

Inspirace jak na to?

Luštěniny v polévkách
Přidávejte malé množství čočky, cizrny, žlutého předvařeného hrachu nebo fazolí do klasických polévek. Například mrkvová polévka může získat nový rozměr, když do ní přidáte hrst červené čočky, která se rozvaří a polévku zjemní, aniž by strávníci zaznamenaly výraznou změnu chuti.

Kromě tradičního použití jsou luštěniny také ideální surovinou pro přípravu noků, knedlíčků či jako zavářka a drobení do polévek. Inspirujte se v následujících receptech.

Luštěniny v omáčkách
Těstoviny jsou oblíbeným dětským jídlem, a právě do omáček je možné přidat luštěniny jako je čočka beluga, cizrna či červená čočka nebo třeba předvařený hrách žlutý. Přidat je můžete do rajčatové omáčky na špagety nebo třeba do boloňské omáčky.  Můžete vmíchat červenou čočku nebo fazole, které omáčku zahustí a obohatí, aniž by to mělo vliv na její klasickou chuť.

Rozmixování, pomletí a namočení červené čočky je jednoduchý, a přitom rychlý způsob, jak ji zakomponovat do různých pokrmů.

Zahuštění pokrmů pomocí luštěnin
Rozmixovaná červená čočka v suchém stavu je skvělým a přirozeným zahušťovadlem, které lze snadno přidávat do polévek a omáček. Tím se nejen zvýší nutriční hodnota pokrmu, ale také se vytvoří hladká a jemná konzistence, kterou strávníci ocení. Díky svým vlastnostem je zahušťování luštěninou odlehčenou alternativou ke klasickým zahušťovadlům. Pro lepší propojení můžete spojit rozmixovanou luštěninu se zeleninou.

Směsi uvařených luštěnin jsou skvělým doplňkem při přípravě sekané či karbanátků nebo třeba při přípravě dezertů jako je fazolové brownies. 

Chytré vaření

Jedním z chytrých triků v kuchyni je přidat nutričně vyváženější ingredience do pokrmů, které děti rády jedí. Tento přístup je ideální pro zvýšení nutriční hodnoty oblíbených jídel, aniž by si děti vůbec všimly, že konzumují něco nového a odlehčeného. Tady je několik tipů, jak na to:

1. Do trojobalu

2. Pomazánky

3. Zkuste veggie varianty oblíbených jídel

4. Saláty a salátový bar

Inspirace pro salátový bar:
Cizrna: Křupavá a jemná, skvělá pro různé saláty. Můžete ji podávat vařenou nebo opraženou.
Přílohoviny: Kuskus, bulgur nebo třeba jáhly či rýže pomohou pro dodání sytosti.
Čočkový salát: Předvařenou čočku smíchejte s křupavým salátem a ochuťte čerstvou bylinkou a balsamicovým octem.

 

Vyzkoušejte

Staňte se našimi fanoušky

Novinky na váš e-mail

Teď už vám nic neunikne! Získejte nejnovější informace o novinkách a produktech, tipech a doporučeních, receptech a další inspiracích. Rozesíláme maximálně jednou měsíčně.

Odebírat newsletter

Kontakty

Orkla Foods Česko a Slovensko a.s.
Mělnická 133
277 32 Byšice

+420 800 111 736
food.service@orkla.cz